رشت - ایده آل خبر - همیت پوکی استخوان به حدی است که سازمان بهداشت جهانی WHO روز ۲۰ اکتبر را به عنوان روز جهانی پوکی استخوان یا همان استئوپروز نامگذاری کرده است.
به گزارش ایده آل خبر به نقل از روابط عمومی روابط عمومی شرکت صنایع شیر ایران (پگاه)، امروزه میزان مصرف سرانه شیر و فرآوردههای لبنی یكی از شاخصهای مهم توسعه اقتصادی- اجتماعی است. افزایش رشد، ارتقاء هوش و قدرت فراگیری، افزایش توان كاری، افزایش طول عمر و پیشگیری از كار افتادگی زودهنگام از مزایای مصرف روزانه شیر و لبنیات است.
شیر به دلیل دارا بودن تركیبات خاص تنها ماده شناخته شده در طبیعت است كه میتواند به طور متعادل تمام نیازهای بدن شامل رشد، تامین انرژی، ساخت و ترمیم بافتها را تامین كند.
با وجود اینكه حدود ۶۰ درصد مردم كشور ما چاق یا دارای اضافه وزن هستند و مصرف غذاهای چرب و شور نظیر فست فودها و نیز مواد مضر شیرین نظیر نوشابهها در كشور شایع است، مصرف سرانه شیر و فرآوردههای آن در كشور ما ۱۹۰ گرم در روز است كه از مقدار توصیه شده (۲۵۰ گرم) كمتر است.
بیش از ۹۰ درصد مردم كشور ما كمتر از حد نیاز كلسیم دریافت میكنند. شیر و فرآوردههای آن بهترین منبع كلسیم هستند. كلسیم در رشد و استحكام دندانها و استخوانها نقش اساسی دارد.
بررسیهای علمی حاكی از آن است كه ۴۹ درصد زنان بالغ و ۳۵ درصد مردان بالغ كاهش تركم استخوان دارند و حداقل ۲.۲ میلیون نفر از مردم كشور دچار پوكی استخوان هستند.
کمبود سرانه مصرف شیر و لبنیات منجر به افزایش پوكی استخوان، كاهش سن بروز پوكی استخوان و كاهش سرعت رشد استخوانی دانش آموزان میشود. شكستگی خودبهخودی و بدون ضربه و آسیب قابل توجه از عوارض مهم پوكی استخوان است.
حدود ۵۰ هزار مورد شكستگی لگن مربوط به پوكی استخوان در كشور در افراد مسن به وجود میآید كه عوارض و هزینههای قابل توجه آن به خانوادهها و كشور وارد میشود.
با افزایش جمعیت سالمندی و بالا رفتن سن، خطر بروز پوکی استخوان افزایش پیدا میکند.تحقیقات نشان میدهد هزینه پیشگیری و درمان بیماری پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن در کشور، حدود ۳ هزار میلیارد تومان در سال است.
افشین استوار با اشاره به ارتباط کاهش مصرف لبنیات با بروز بیماری پوکی استخوان در کشور اظهار کرد: وزارت بهداشت در زمینه بیماریهای غیرواگیر به خصوص پوکی استخوان در قالب بستههای مختلف به این عارضه توجه ویژهای دارد و در این خصوص کارشناسان تغذیه در مراکز بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت، مشاوره غذایی میدهند.
مدیرکل دفتر بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت ادامه داد: عوامل بروز بیماری پوکی استخوان با سایر علتهای شیوع بیماریهای غیرواگیر مشترک است و کمبود فعالیت فیزیکی، تغذیه ناسالم، کاهش مصرف لبنیات، مصرف سیگار و الکل از جمله مهمترین علتهای بروز بیماری پوکی استخوان در بین افراد است.
وی افزود: مهمترین ویژگی بیماری پوکی استخوان در این است که اغلب تا زمان شکستگی استخوانی علامتی ندارد. ستون فقرات، استخوان ران، لگن، مچ دست و انتهای ساعد به ترتیب شایعترین محلهایی هستند که در اثر پوکی استخوان دچار شکستگی میشوند.
وی افزود: بسیاری از شکستگیهای ستون فقرات فقط با درد شدید پشت همراه هستند و علامت دیگری ندارند. انحراف ستون مهرهها در اثر جوش خوردن خودبخودی آنها میتواند از علائم این بیماری باشد.
استوار تصریح کرد: پوکی استخوان به دلایل مختلف در افراد ایجاد می شود از جمله این عوامل افزایش سن فرد است که احتمال بروز پوکی استخوان را در افراد افزایش میدهد.
مدیر کل بیماری های غیر واگیر در واقع بعد از ۳۰ سالگی به ازای هر ۱۰ سال بتدریج علائم کاهش توده استخوانی افزایش می یابد و فرد ممکن است بدون آن که خود متوجه شود به پوکی استخوان مبتلا شده باشد، در واقع به همین علت است که پوکی استخوان بیماری خاموش نامیده میشود.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه علائم بالینی در مراحل اولیهی بیماری پوکی استخوان وجود ندارد. اما در مراحل پیشرفته از روی عوارض می توان به وجود این بیماری پی برد.